Stand up

 

 Hur allt började...

 

Stand up kom jag nog i kontakt med första gången när jag var runt 11-12 då barnflickan som brukade passa syrran var med på Släng dig i brunnen. Det var dock inte förrän jag var runt 14 och var hos farsan i Liverpool i England och såg Ross Noble live. På den tiden var han undergroundkomiker, han hade inte slagit igenom, och han var ung, han var energisk, och han var rolig. 
På väg hem därifrån fantiserade jag själv om att gå upp och roa folk på scen. Det såg så lätt ut, det såg så kul ut.

Några år senare i slutet av 90-talet visade en polare jag var hemma hos en av Bill Hicks live-shower, Revalations tror jag att det var. Jag var fast, intresset växte, men bara i fantasin.  Jag gillade och larva mig, och underhålla kompisar, men att ställa mig på scen och dra skämt och historier hade jag aldrig funderat på.

Humor har alltid varit intressant, har alltid älskat serietidningar för vuxna. Jag läste åtskilliga nummer av tidningen VIZ från Norra England

 

Jag minns att när jag reste genom Asien och inte kunde sova, fantiserade om vad jag skulle säga om jag stod på en stand-upscen. Adrenalinet pumpade och det var svårare än nånsin att sova, men fantasierna lockade.

 

2005 när jag var hemma i Sverige igen efter Asienresan, började jag djupdyka mer i stand upen. Jag upptäckte komiker som skulle komma att betyda mycket för min del, bland annat George Carlin, Eddie Izzard, Lee Evans, Doug Stanhope, Eddie Murphy, Chris Rock, Dave Chapelle....bara för att nämna några.

 

Hösten 2005 engagerade jag mig att  gå ut själv i Sverige och se live stand up. Norra Brunn blev första tanken, och även första stället jag drog till. Jag gillade stämningen där, kollade lite på några komiker, bland annat Magnus Betner.

 

Jag hade sett honom snabbt på Parlamentet nångång, störde mig lite på honom. Trodde att han var nån ung nyexaminerad officier från försvarshögskolan typ, men efter att ha lyssnat på honom, och upptäckt att även han är ett fan av Bill Hicks, så tyckte jag att han var intressant.

 

Jag bestämde mig att jag skulle upp och köra helt enkelt. Jag googlade runt på internet efter svar på hur man skulle komma igång med sin karriär. Jag sökte till Stand Up Star, där bl.a. Björn Gustafsson och Petra Mede gick. Det lät perfekt, en kurs i Stand up där man får lära sig hur man skriver, filar på, och framför sitt material. Men när de fick veta att jag aldrig uppträtt innan, så blev jag rekomenderad att söka till Bungy Comedy.


Den 20:e februari 2006 var det dags för mitt debutuppträdande inom stand up på det stället som hette Tivoli på Hornsgatan på söder, som nu heter Helenes Krog, om det inte har bytt namn igen?
Plötsligt står jag på scen, efter att ha sökt till en kurs där man lär sig allt från att förbereda sitt material till att framföra det. På nåt sätt lyckades jag få folk och skratta, men när det var dags för final gick det inget vidare bra för min del. Jag kom av mig och bombade helt enkelt. Det räckte för att jag skulle ta en "time out" i ett år...

 

2007 Debuterade jag på Big Ben...och idag två år senare...kör jag fortfarande på Big Ben.

 

Målet är att skynda långsamt, utvecklas, och satsa mer långsiktigt så att jag även hinner med annat än Stand up i livet. Någonstans måste inspirationen komma ifrån...

 

Stil...

Jag gillar att skoja om det mesta. Jag är väl inte sådär jätteintresserad av underbältethumor. Jag tycker det är kul att leva mig in i olika ämnen och se vad man kan hitta. Spela ut karaktärer, hur det är att göra saker. Jag försöker ta med folk på en liten resa, måla bilder i huvudet.

 

Ibland kan jag bara inte hålla mig om jag kommer på nån ordvits, det brukar inte alltid gå hem, men det är kul att vara fyndig.

 

Det som ofta triggar mig i mitt material är saker jag stör mig på, och jag vet andra känner igen sig i. Någonstans vill man bara säga: -Jag hatar också det här, visst är det jobbigt. Och sen skratta åt det.

 

Jag strävar efter en djupare nivå av humor, tänkvärd humor, något som är roligt...och nåt man kan leka med själv i sitt eget huvud. Kanske upptäcka något, kanske lära sig något?

Precis som andra komiker gjort med mig...

 

 

 

 

©Leon Berg 2009

 

 

Hem

Stand up

Blogg

Youtube

Kontakt